Предимствата на естествените материали в дома

Престоят вкъщи покрай коронакризата разкри сложните отношения, които имаме с домовете си, подчертавайки колко важно е да имаме здравословно пространство, в което да живеем и работим. Мнозина преоценяват баланса между естетическата стойност и функционалността, избягвайки по-претрупаните стилове в полза на изчистен, рационализиран дизайн, на какъвто можете да разчитате от HAMEFA. Въпреки това, малцина са започнали да мислят за материалите, които внасят в домовете си.

Докато дизайнът и обзавеждането във вашия дом може да са от значение за вас от естетическа гледна точка (тухла, кафяв камък, дъб за модерна среда) или да се сетите за интериора само ако ви протече тавана, те оказват значително влияние върху вашето психическо и физическо здраве, независимо дали разпознавате ефектите или не. Материалите, използвани за изграждането на вашия дом, са неразривно свързани с цялостното ви здраве.

СИНТЕТИЧНИ МАТЕРИАЛИ: ОПАСНИ И НЕУСТОЙЧИВИ

Някои материали се разграждат с течение на времето, особено тези на основата на синтетични полимери (пластмаси и други), докато други, органични материали, остаряват грациозно, добавяйки характер и живот към дома. Отделянето на газове, липсата на здравина и цялостните рискове за здравето, които представляват някои синтетични материали, се обръщат все повече на вниманието на обществеността през последните няколко години, от включването им в мебели от фиброкартон до присъствието им в боите.

Канцерогенните химикали, открити в неорганични тъкани, огнезащитни покрития върху мебели и други, са трудни за премахване, след като бъдат изпуснати във въздуха, тъй като не се филтрират лесно и се утаяват върху дрехите и други предмети в дома, изискващи специално, професионално почистване, за да бъдат премахнати.

Освен това е затруднено определянето на това кои химикали всъщност са във вашите домове и каква е концентрацията на всеки химикал. Изследователите също така предупредиха, че дори и да не усещате миризмата или по друг начин да усещате химикалите, „синтетичните материали могат да влязат в тялото чрез вдишване, контакт с кожата или храносмилане .... Емитират ниска токсична експозиция на ниско ниво или произвеждат канцерогенни вещества.

ЕСТЕСТВЕНИ МАТЕРИАЛИ: ДОБРИ ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА И ЗА ВАШЕТО ТЯЛО

Интериор на дома, изграден от естествени материали. Те, макар и да не са толкова евтини, колкото някои изкуствени материали, често са по-добри за цялостното ви здраве, тъй като намаляват газовете и влияят положително на психическото и емоционалното здраве. Те са и по-устойчивият вариант, тъй като повечето естествени строителни материали са възобновяеми, но и обикновено издържат по-дълго.

Естествените материали могат да се набавят на местно ниво и не отделят токсични изпарения и газове. Възможността за местни източници на материали ги прави много по-устойчиви от внесените синтетични материали, тъй като не само производственият процес е по-малко интензивен, но са необходими по-малко изкопаеми горива за транспортиране на материалите.

Красив интериор, вдъхновен от естествената среда

Материалите във вашия дом могат да повлияят на психологическото ви здраве, независимо от химичния им състав; някои от човешките реакции към материалите са свързани единствено с тяхното възприемане на самите материали. Например, хората са по-склонни да имат положителна емоционална връзка с естествените материали, защото интериорът на домовете ни се подобрява.

Органичните материали успокояват и ни центрират емоционално и психически, просто защото ни напомнят за мира и спокойствието на естествения свят. Такъв подход при проектирането на вашия дом ще защитава тялото, ума и сърцето ви в продължение на години.