Основи на аранжирането на мебелите в дома

На повечето нови собственици, когато им бъде предоставена празна стая, са човъркани от несигурност при подреждането на мебелите. Те могат да застанат насред стаята, да поклатят глава и да се чудят откъде да започнат. Най-сигурно и лесно е да оставите всичко на HAMEFA, но ако чувствате, че искате да се справите сами с предизвикателството, можем да бъдем полезни и с няколко съвета, които биха били от помощ за използване на пространството.

Запознайте се с пространството

Погледнете входовете на стаята. Имате ли врати? Отварят ли се навътре или навън? Ако се отворят, ще трябва да оставите място за отварянето им напълно.

Използвате ли стаята като преходна към друга стая? Ако през нея се преминава, имате нужда от свободен коридор за безпрепятствен достъп.

Как искате да се чувствате в стаята? Искате ли да е уютно или искате усещане за простор? Мебелите в уютна стая обикновено се поставят в по-тесни групи. Усещането за простор се постига с по-голямо разстояние между отделните модули.

Ще използвате ли стаята за забавление? Ако е така, имате нужда от гъвкавост при избора на мебели. Допълнителните места за сядане могат да бъдат поставени настрани и да бъдат вкарани в употреба при нужда.

Насоки за поставяне на мебелите

Между дивана и останалите модули, пригодени за сядане, дизайнерите обикновено препоръчват 120 до 200 см. Но трябва да коригирате пространството според нуждите си. Ако се чувствате по-удобно с места за сядане, които да са по-близо, то не се колебайте да ги разположите по-близо.

Ако използвате масичка за кафе пред дивана, нормалното разположение е на около 40 сантиметра от дивана. Но отново, ако имате къси ръце или дълги крака, регулирайте масата, колкото е удобно.

За гледане на телевизия е нормално разстоянието да е три пъти големината на екрана, но предвид големината на днешните телевизори, три пъти по-голямото разстояние може да се окаже у съседите.

За свобода на преминаването се препоръчва пространство от около 80 см. Ако обаче имате много деца, е препоръчително да се увеличи с още 30 сантиметра отстоянието от мебелите.

В трапезарията средностатистическият възрастен се нуждае от дълбочина 50 сантиметра за стол плюс още 40 сантиметра, за да отдръпне стола назад от масата. Отново коригирайте измерванията, за да отговарят на персоналните изисквания.

На масата за хранене трябва да позволите 60 сантиметра пространство на човек или повече.

За да обслужвате гостите си, оставете метър между стената и масата за хранене.

За идеално разположение на леглото, оставете поне 60 см между леглото и стената, а за да станете удобно от леглото, са нужни 80 сантиметра между неговия ръб и вратата на спалнята или банята.

Тези насоки са приблизителни и трябва да бъдат адаптирани към частния случай. Имайте предвид обаче, че ако често каните гости, разположението ще изисква допълнителни корекции за техния комфорт и лекота на движение.