КАК ДА ИЗБЕРЕМ ЦВЕТОВЕТЕ ЗА НАШИЯ ДОМ

При избора на цветова схема за вашата дневна може да ви допада идеята за смели и ярки цветове, които правят истинско впечатление или да ви допадат по- хладни сиви и бели цветове, които създават спокойно усещане. Цветовата гама в дома ви зависи също така от вашата индивидуалност, емоционалност и общителност. Цветовете, които ще изберете трябва да съответстват на вътрешното ви аз, за да се чувствате на мястото си у дома. Друго важен момент е разположението на вашето жилище. Ето няколко съвета, как да изберете най-добрия цвят според усещането, което носят.

Започнете от разположението на вашата дневна, независимо дали е на север или на юг, може да определите палитрата, която използвате. Ако стаята гледа на север е по-мрачна и студена, можете да изберете по-светли и топли нюанси, с които ще придадете усещане за топлина и ще отразяват ограничената светлина. По-ярките цветове съответно не са толкова подходящи за стаи с южно изложение, защото ще допринесат за усещането на топлина, което може да е проблем. Също така е важно да се вземе решение за фокусната точка за пространството. Това може да е произведение на изкуството или съществуващи мебели, които след това могат да направляват цвета.

Изборът на цветови комбинации е една от най-плашещите стъпки за начинаещи. Цветът има силата да променя формата и размера на обзавеждането, както и формата и размера на самата стая. Избирането на цветове не е трудно, ако имате основна информация за цвета и неговите ефекти.

Започнете с разглеждане на списания, каталози, блогове и уебсайтове за идеи. Също така, нека текстилът ви бъде водещ. Тъканите, килимите, мебелите и плочките се предлагат в по-ограничена гама от цветове, така че първо ги изберете и след това вземете решение за цвета на боята, защото нея може да направите, в който цвят пожелаете. Вземете част от текстила за мостра, когато ви тонират боята, защото ако има разлика ще ви дразни винаги след това. Важен е не само цвета, а и самия тон, нюанс и топлотата на цвета. Боята е сравнително евтина и преобразува една стая по-бързо от всичко друго, така че можете да си позволите да експериментирате или да я сменяте през няколко години, за да освежите интериора.

След като намерите нещо, което ви харесва, ограничете броя на цветовете в една стая до не повече от три или четири. Твърде много цветове могат да направят една стая да изглежда хаотична или претрупана.

Цветове на стаята и техните ефекти

Имайте предвид, че всеки цвят има психологическа стойност. Някои цветове в големи количества може да имат обратен ефект върху вас и вашите близки. Цветовете действат по три основни начина: активен, пасивен и неутрален. Светлите цветове са просторни и ефирни, което прави стаите да изглеждат по-големи и по-светли. Тъмните цветове са изтънчени и топли и придават на големите стаи по-интимен вид.

Неутрални

Неутралните (черно, сиво, бяло и кафяво) са основен инструментариум на декоратора. Всички неутрални схеми идват и излизат от мода, но са предпочитани заради тяхната гъвкавост. Те позволяват да си играете с останалите цветове - добавете цвят, за да оживите нещата, извадете го, за да успокоите нещата.


БЯЛО

Страхотен основен цвят за всяка стая, има способност да направи пространствата да изглеждат по-големи. Асоцииран с чистота и простота, бялото е перфектният основен цвят за всяка стая. От ледено бяло до слонова кост, има фин нюанс, който отговаря на всяко пространство и е лесно да се освежи, като добавите към него всеки друг цвят под формата на аксесоари и мебели. Той е най-добрият освежител на стаята и разбира се никога няма да се сблъска с нищо. Това е цвят обаче, който не можеш да победиш. Както създава чиста повърхност за разполагане на картини и друга декорация, така и може да създаде стерилност и недовършеност.


ЧЕРНО

Това е нюанс, предпочитан в гардеробите на повечето хора за официален стил, свързан с класическата изтънченост и формалност, е изненадващо, че черното не се използва често в интериора. Хората се страхуват да не направят пространствата мрачни или тъмни, но в съчетание с правилните допълващи цветове и текстури черното наистина може да подобри пространството и да създаде елегантна обстановка без усилия. Ако в стаята влиза много естествена светлина, черното може да изглежда зашеметяващо. Смело го използвайте за мебели и декор, ще откриете, че тъмният фон прави останалите цветове ярки и забележими. Черното се използва най-добре в малки дози като акцент. Всъщност някои експерти поддържат тезата, че всяка стая се нуждае от докосване на черно, за да заземи цветовата схема и да й даде дълбочина.

СИВО

Сивото изживява своя грандиозен възход през последните години и е използван от повечето дизайнери, тъй като дава възможност за създаване на ярки и смели цветни акценти в розово или жълто. Сивото е толкова многостранно, колкото и бялото, когато става въпрос за дома, но дава една допълнителна изтънченост. Прохладното и спокойно сиво е идеално в спалнята или банята и стои чудесно когато се наслагват различни повърхности. Има тенденция да бъде официален цвят, което означава, че често се избягва в домовете, които се стремят да бъдат по-креативни. Сивото е страхотен цвят, който може да предложи успокояващо, охлаждащо присъствие за стая. Той е неутрален цвят, така че работи добре с много други цветове. Той е добър избор както за основен цвят, така и за акцентни.


НЕУТРАЛЕН

За някои неутрално може да е скучно, но има причина много дизайнери го да обичат. Това е простият и лесен стил. Спокойните и хладни, неутрални интериорни схеми са подходящи за всяко пространство и са чудесен универсален многофункционален избор. Нежните стени дават мекота, уют и топлина. Тази неутралност дава възможност за избор и съчетаване на множество текстури и материи без опасност да стане претрупано.

ЧЕРВЕНО

Червеното повишава енергийното ниво на стаята. Най-интензивният цвят, той активира адреналина като никой друг цвят. Това е добър избор, когато искате да разбудите вълнение. В хола или трапезарията червеното привлича хората и стимулира разговора. Входът в червено създава силно първо впечатление. Обикновено се смята за твърде стимулиращ за спални, но ако сте в стаята само след тъмно, ще я видите най-вече при светлината на лампата, когато цветът ще изглежда приглушен, богат и елегантен.

СИНЬО

Синьото се счита за успокояващ, релаксиращ и ведър и често се препоръчва за спални и бани, защото се счита, че понижава кръвното налягане и забавя дишането и сърдечната честота. Пастелно синьо може да придаде неприятно мразовито усещане, особено в стая, която получава малко естествена светлина, така че балансирайте с топли нюанси на обзавеждане и текстил. За да насърчите релаксацията в социални зони като семейни стаи, всекидневни или големи кухни, помислете за по-топлите нюанси на синьото, като например бургундско или тюркоазени нюанси. При текстила и меката мебел можете смело да използвате тъмно синьо, особено ако са от плюш, който придава една царственост на обстановката.

ЛИЛАВО

Лилавото, в най-мрачните си стойности - патладжан, например, е богат, драматичен и изтънчен. Свързва се с лукс и креативност, а като акцент или вторичен цвят, той дава дълбочина на схемата. По-леките версии на лилавото, като лавандула и люляк, носят същото спокойно усещане в спалните, както синьото, но без риск да почувствате хладина. Освен това се води за цвят, който предизвиква страст.

ЖЪЛТО

Жълтото улавя радостта от слънчевата светлина и носи щастието. Той е отличен избор за кухни, трапезарии и бани, където зарежда с енергия и повдига настроението. Във входовете и малките пространства жълтото може да даде чувство за обширно пространство и приветливо излъчване. Въпреки, че жълтото е весел цвят, не е подходящ избор за основна цветова схеми. Проучванията показват, че в големи количества този цвят има тенденция да създава чувство на безсилие и гняв. Когато е в по-студен нюанс и се балансира с неутрален цвят като сиво, може да освежи интериора.

ЗЕЛЕНО

Зеленото се счита за най-спокойния цвят за окото. В кухнята зеленото охлажда нещата, в семейна стая или всекидневна насърчава размотаването, но има достатъчно топлина, за да насърчи комфорта. Зеленото също има успокояващ ефект, смята се, че облекчава стреса, като помага на хората да се отпуснат. Тъмните наситени нюанси се смесват добре със земни дървени тонове. Използвайте го в пространства с много естествена светлина, за да сте сигурни, че не задържа атмосферата на стаята.

ОРАНЖЕВО

Оранжевият предизвиква вълнение и ентусиазъм и е енергичен цвят. Макар да не е добра идея за хол или за спалня, този цвят е чудесен за стая за упражнения и ще извади всички емоции по време на вашата фитнес рутина. В древните култури се смятало, че портокалът повишава енергийните нива. Оранжевото е сферата на медните и ръждиви нюанси се съчета изключително добре с тюркоазените нюанси.

РОЗОВО

През 2017 г. тенденциите в интериора бяха свързани с този на пръв поглед сладникав цвят, което го превърна в синоним на модерен и стилен интериор. Страхотен нюанс е да се използва с много други цветове, от класическото съчетаване със сиво и пудра до контрастното противопоставяне с тъмно синьо. Той е чудесно многофункционален и толкова лесен, за съчетаване. Не е нужно да имате прекалено момичешки дом, за да изберете розов диван за вашия хол.

Ефект на цвета върху таван и под

Таванът представлява една шеста от пространството в една стая, но твърде често не получава нищо повече от бяла боя. Всъщност в продължение на десетилетия бялото се считаше не само за най-безопасния, но и за най-добрия избор за тавани.

Като общо правило таваните, които са по-светли от стените, се чувстват по-високи, докато тези, които са по-тъмни, се чувстват по-ниски. Визуално понижените тавани не означава, че са клаустрофобични, напротив могат да предизвикат уютна интимност. Подът също заема голяма част от пространството в помещението и освен с цвят, той допълва и се вписва в интериора с текстура и съчетаване на различни видове повърхности.

Тези указания са добра отправна точка при търсенето на цвят на боя. И най-добре се доверете на интериорните ни дизайнери, които могат да ви предпазят от сериозна грешка и ще ви дадат ценни съвети как да съчетаете всички елементи в интериора на стаята.